• Populacja niedźwiedzi polarnych w zachodniej Zatoce Hudsona spadła o ok. 50 proc. od 1979 r. z powodu utraty lodu morskiego i ograniczonego dostępu do fok.

  • Zmiany klimatu wymuszają na niedźwiedziach polarnych spędzanie na lądzie około miesiąca dłużej niż w przeszłości, co zwiększa częstotliwość ich kontaktów z ludzkimi osiedlami.

  • Organizacja Polar Bears International testuje innowacyjne technologie, takie jak system Bear-vision i drony, aby bezpiecznie odstraszać niedźwiedzie od miejsc zamieszkanych przez ludzi.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu, otwiera się w nowym oknie

Uwaga na niedźwiedzie polarne. Gromadzą się tam, gdzie odpady

Do 2050 r. może wyginąć dwie trzecie światowej populacji niedźwiedzi polarnychScience Photo LibraryEast News

Zagrożone zwierzęta szukają jedzenia

Udział
Exit mobile version