• Turkawka zwyczajna to najmniejszy gołąb występujący w Europie, wyróżniający się subtelnym ubarwieniem i długim ogonem.

  • Populacja tego ptaka w Polsce w ciągu ostatniej dekady skurczyła się o jedną trzecią, spadając do poziomu maksymalnie 30 tysięcy par.

  • Głównymi przyczynami drastycznego spadku liczebności turkawek są utrata naturalnych siedlisk przez intensywne rolnictwo oraz polowania podczas ich migracji do Afryki.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu, otwiera się w nowym oknie

Kontrowersyjne decyzje Unii w sprawie turkawek

TurkawkiSAVERIO GATTOAFP

Turkawki w Wielkiej Brytanii niemal wymarły

Samotna turkawka o jasnoszarym upierzeniu z czarnymi plamkami na szyi stoi na ziemi i patrzy w stronę obiektywu.

Turkawka sfotografowana w Holandii. Nie wszędzie ten ptak jest rzadkiDirk VorbuschAgencja FORUM

Udział