• Groźnica niema, osiągająca nawet 4,3 metra długości, jest największym jadowitym wężem półkuli zachodniej.

  • Wąż ten nie posiada grzechotki na końcu ogona i nie ostrzega przed atakiem, co odróżnia go od innych gatunków z rodziny grzechotników.

  • Gatunek ten zamieszkuje dorzecze Amazonki i obszary aż po Boliwię, polując głównie nocą na gryzonie i inne mniejsze ssaki.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu, otwiera się w nowym oknie

Groźnica niema potrafi zabić nawet aguti czy pakę

Groźnica niema to wąż duży i efektowny. Tu w Gujanie FrancuskiejVINCENT PREMEL / BiosphotoEast News

Groźnica niema potrząsa ogonem, ale nie ma grzechotki

Udział