• Populacja niedźwiedzi polarnych w zachodniej Zatoce Hudsona spadła o ok. 50 proc. od 1979 r. z powodu utraty lodu morskiego i ograniczonego dostępu do fok.

  • Zmiany klimatu wymuszają na niedźwiedziach polarnych spędzanie na lądzie około miesiąca dłużej niż w przeszłości, co zwiększa częstotliwość ich kontaktów z ludzkimi osiedlami.

  • Organizacja Polar Bears International testuje innowacyjne technologie, takie jak system Bear-vision i drony, aby bezpiecznie odstraszać niedźwiedzie od miejsc zamieszkanych przez ludzi.

  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu, otwiera się w nowym oknie

Uwaga na niedźwiedzie polarne. Gromadzą się tam, gdzie odpady

Do 2050 r. może wyginąć dwie trzecie światowej populacji niedźwiedzi polarnychScience Photo LibraryEast News

Zagrożone zwierzęta szukają jedzenia

Udział